Petitie tegen verhoging btw

Gepubliceerd op: 7 juni 2024 17:00

Als de afschaffing van het verlaagde btw-tarief voor culturele goederen en diensten doorgaat, betekent dit een fikse verhoging van het abonnement.

Zoals inmiddels bekend bevat het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB een afschaffing van het verlaagde btw-tarief voor culturele goederen en diensten. Dit betekent een verhoging van het btw-tarief van 9% naar 21%.

Eerder bestond twijfel of de verhoging ook zou gelden voor bibliotheekabonnementen. Het Ministerie van OCW heeft deze week aan onze brancheorganisatie bevestigd dat dit inderdaad het geval is.

Gevolgen voor bibliotheek en haar leden

Als dit voornemen werkelijkheid wordt, betekent dit voor onze leden dat een bibliotheekabonnement 6 tot 9 euro per jaar duurder wordt. Voor iedereen, maar vooral voor mensen met een krappe beurs, is dat een onwenselijke verhoging. We maken ons dan ook zorgen over de gevolgen voor onze leden en over verdere teruglopende inkomsten en dienstverlening in onze bibliotheken.


Btw-verhoging versterkt de ontlezing

Voor boekverkopers heeft de verhoging tot gevolg dat er circa 4 miljoen minder boeken worden verkocht, in totaal 9,4% minder afzet van boeken. Dit in combinatie met de terugloop van ingeschreven gebruikers van openbare bibliotheken versterkt de btw-verhoging de ontlezing.
Alle bibliotheken in Nederland laten nu hun stem horen tegen de voorgenomen btw-verhoging. Cultuur, sport, media en horeca hebben zich verenigd in een campagne tegen de btw-verhoging: ‘Geen hogere btw, je belast er heel Nederland mee’.


Teken jij ook de petitie?

Mocht je deze ontwikkeling ook zorgwekkend vinden, bekijk dan eens de website van de campagne. Daarnaast worden er ook petities aangeboden aan de Tweede Kamer. Wij zouden het zeer waarderen als jij ook je stem zou willen laten horen, bijvoorbeeld door deze petitie te steunen.

Naar de petitie